Back to Top

Advies- en informatiepunt (Niet Aangeboren Hersenletsel)

 

 

Hersenletsel

Deze website biedt informatie over hersenletsel, het Advies- en informatiepunt Niet Aangeboren Hersenletsel Limburg, de werkwijze van het hersenletselteam, een overzicht van samenwerkende hersenletselpatiëntenverenigingen en het bestuurlijk netwerk NAH. Bovendien bevat deze website een uitgebreid overzicht van organisaties met hun zorgaanbod voor mensen met een hersenletsel. Deze zogenoemde ‘sociale kaart’ kan worden aangepast zodra er een wijziging plaatsvindt binnen een organisatie. Ook kunnen nieuwe zorgaanbieders eenvoudig worden toegevoegd.

 

Sinds 1998 zijn overal in het land hersenletselteams in het leven geroepen omdat mensen met een hersenletsel vaak tussen wal en schip vallen. Het is soms een kwestie van toeval en geluk of men de juiste zorg ontvangt. Dit was voor de overheid aanleiding om subsidie beschikbaar te stellen aan regionale hersenletselteams. Uit de hoeveelheid en complexiteit van de vragen blijkt dat er behoefte is aan multidisciplinaire hersenletselteams. Het is goed als er door verschillende disciplines met elk hun eigen deskundigheid naar een vraag wordt gekeken.

 

Oorzaken van niet-aangeboren hersenletsel

 • een traumatisch hersenletsel, bijvoorbeeld na een ernstig ongeval
 • een herseninfarct- en bloeding
 • een hersentumor en metastasen
 • een infectie in de hersenen
 • een zuurstoftekort, na bijvoorbeeld een hartstilstand
 • epilepsie
 • een vergiftiging
 • een ziekte, zoals Alzheimer, Parkinson, MS

 

Gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel

Hersenletsel kan problemen opleveren op verschillende gebieden.Soms houden mensen een lichamelijke handicap over aan het hersenletsel. Veel vaker zijn de gevolgen voor buitenstaanders niet zichtbaar. Emotionele problemen, zoals een depressieve stemming, verwerkingsproblemen of ongerustheid en angst komen vaak voor. Vele patiënten ondervinden cognitieve problemen: zij hebben moeite met concentreren, onthouden, spreken of begrijpen. Ook veranderingen in het gedrag komen veel voor. Het lijkt dan of de patiënt een heel ander mens is geworden. Vooral dit laatste is voor partners en familieleden een zware, soms moeilijk te begrijpen, last.

Er zijn dus veel mogelijke gevolgen van hersenletsel die niet allemaal in dezelfde mate bij alle patiënten voorkomen. Soms staan de geheugenproblemen centraal, bij sommigen de emotionele gevolgen, terwijl bij andere patiënten de lichamelijke problemen belangrijker zijn. Uit onderzoek blijkt dat de gevolgen van hersenletsel bijna nooit restloos verdwijnen. De meeste patiënten (meer dan 70%) houden langdurig of blijvend problemen in het cognitief functioneren met gedrags- en karakterveranderingen.

 

Tussen wal en schip
De meeste patiënten gaan weer naar huis nadat ze zijn behandeld in het ziekenhuis en eventueel in een revalidatiecentrum.
Doordat de problemen van mensen met hersenletsel zo verschillend zijn en tegelijkertijd op verschillende gebieden kunnen voordoen, worden ze niet altijd herkend. Bovendien is het moeilijk overzicht te krijgen over de vele voorzieningen en instellingen voor allerlei doelgroepen.
Mensen met hersenletsel vallen vaak tussen wal en schip. Daarom zijn in Nederland een aantal regionale advies- en informatieteams in het leven geroepen die als taak hebben advies en informatie te geven aan:

 

 • Mensen met hersenletsel
 • Familieleden met andere betrokkenen
 • Behandelaars, begeleiders of andere hulpverleners

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support