Persbericht 5-10-2018

Nieuw boek voor behandelaars van mensen met afasie: Bouwen aan identiteit

Vandaag wordt op de eerste dag van de tweedaagse afasieconferentie in Driebergen het boek Bouwen aan identiteit gelanceerd. Een goed onderbouwde, zeer praktische handreiking voor het werken aan identiteit met mensen met afasie. Met aansprekende illustraties van Reno Huibers, die zelf afasie heeft, en 25 uitgewerkte werkvormen, klaar voor gebruik. Werkbladen en illustraties kunnen ook gedownload worden van www.bouwenaanidentiteit.nl. 

Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Mensen met hersenletsel zijn hun vertrouwde identiteit kwijt en worstelen met de vraag: ‘Wie ben ik nog, nu er zoveel veranderd is en ik ook zoveel niet meer kan?’ Jezelf opnieuw uitvinden is voor mensen met afasie een extra grote uitdaging omdat identiteit ontstaat door contact met anderen. Communicatie is dus essentieel en dat is precies wat door afasie niet meer zo makkelijk gaat.

Als professional kun je mensen met afasie ondersteunen bij het opnieuw vormgeven aan hun identiteit door daar in groepsbehandeling gericht aan te werken. Dit boek biedt hiervoor een theoretische basis en een praktische handreiking, met 25 direct toepasbare werkvormen. De illustraties van ervaringsdeskundige Reno Huibers maken de werkvormen extra toegankelijk voor mensen met afasie. De werkbladen en illustraties zijn ook te downloaden voor eigen gebruik.

Auteur Rianne Brinkman is afasietherapeut en klinisch linguïst. In haar werk zag ze hoe belangrijk het is dat mensen met afasie met lotgenoten in gesprek kunnen gaan over de impact van de afasie op hun leven en we ze nu zijn. Met dit boek wil ze professionals handvatten geven om dit te ondersteunen.

Illustrator Reno Huibers heeft afasie door een hersenbloeding. Over de groepsbehandeling zegt hij: “De gesprekken met lotgenoten brachten nieuwe ideeën naar voren en verschaften mij eigenwaarde. Ik ontdekte dat je ongelofelijk goed kan spreken over afasie met mensen die zelf ook afasie hebben.”

 “Dit boek verdient niet alleen aandacht van logopedisten; het is bruikbaar voor alle zorgprofessionals die betrokken zijn bij de zorg voor mensen die leven met afasie of een andere communicatiestoornis.”

Philine Berns, MSc.
Docent opleiding logopedie en onderzoeker kenniscentrum zorginnovatie, Hogeschool Rotterdam.

 

Het boek is vanaf 8 oktober 2018 verkrijgbaar bij de (internet)boekhandel.

Titel: Bouwen aan identiteit. Behandeling van afasie – met 25 werkvormen   

Auteur         Rianne Brinkman

Illustrator   Reno Huibers

ISBN            978-94-92649-05-8

Uitgeverij   BreinDok, Utrecht

Prijs € 29,50

     Cover boek “Bouwen aan identiteit”

 

Contact

Uitgeverij BreinDok

Judith Zadoks
info@zadoks.nl
www.breindok.nl